Filosofie


DE KLEINE PLANTAGE is een kleinschalige kwekerij met tuinen gelegen op het Groningse Hogeland, even buiten het dorp Eenrum, zo’n 25 kilometer ten noorden van de stad Groningen.


In 1986 zijn wij, Fleur van Zonneveld en Eric Spruit, begonnen met het inrichten van het 1,2 ha grote terrein. De kwekerij en de tuinen worden gescheiden door hagen, die in een recht geometrisch patroon zijn aangeplant. De ruimte en de openheid van het prachtige Groningse land en tegelijk de beslotenheid ervan door begroeiing rond boerderijen, dorpen en wegen komen tot uiting in het ontwerp. Gazons en lange zichtlijnen met aan weerszijden coulissen van hagen rond besloten tuinkamers. De tuin weerspiegelt een zoeken naar harmonie tussen het recht-lijnige en het kromme, tussen orde en losheid, tussen structuur en inhoud, tussen ruimte en beslotenheid. Een strakke vormgeving met daarbinnen ruimte voor uitbundigheid en frivoliteiten. De eerste indruk moet er een zijn van rust. 


Wij genieten van onze tuin. Wij vinden er de tijd om een volstrekt nutteloos bouwwerk te maken van tienduizend stenen. We plooien een tuin om een beeld, een Belgische steen die met een draaiende beweging doorsneden is. We maken een middeleeuwse ‘tun’, een moestuin ingesloten door een wilgetenen schutting, om de konijnen, die er niet zijn, te weren. Van de groenten eten we, maar het meeste schiet door heel mooi. Sommige tuinen blijven verborgen bij een vluchtig bezoek, alleen wie de tijd neemt vindt de mooiste plekjes. Ook zijn er woestenijen en rommelhoekjes voor kleine beestjes, vogels, vlinders en andere insekten.


Op de moerbedden ontstaan kleurencombinaties, die we niet zo bedoeld hebben, maar die toch fantastisch zijn en wellicht later toegepast worden. We genieten van de wisseling in kleuren gedurende de seizoenen in de tuin. We houden van stevige borderplanten, van planten met groot en sprekend blad. We houden van het dromerige waas van grassen. Van de losheid en speelsheid van eenjarigen. Van de ritmiek van bladplanten. Een plant moet wat te bieden hebben naast de bloei. De vaste planten, die wij aanbieden, hebben een natuurlijke uitstraling, vertonen een harmonieuze verhouding tussen blad, bloem en de groeiwijze.


Nog steeds staan we met verwondering en verbazing, soms zelfs verbijstering te kijken naar de eigen weg van de natuur. Die houdt geen rekening met ons gevoel voor symmetrie, doorkruist zelfs bij voorkeur die symmetrie door een van de twee essentiële bomen te vellen, door juist het belangrijke plantenpaar ongelijkwaardig te behandelen. Diezelfde natuur is ons ook goedgezind door na een zware winter tienduizend zaailingen te schenken van een lastig te vermeerderen plant. Meestal teveel, want van elke soort kweken we maar een beperkt aantal.


Met vallen en opstaan hebben we in de loop der jaren onze vakkennis opgedaan. We worden geholpen en geïnspireerd door collega-kwekers in binnen- en buitenland. Kwekers die tot onze verrassing vaak eenzelfde gevoel voor schoonheid en aantrekkelijkheid van planten hebben. 


Wij zijn trots op onze tuin en kwekerij en koesteren beide. We genieten ervan als de bezoekers de tuin en de kwekerij ook waarderen.


U bent van harte welkom.Onze vermelding op https://www.keurmerk.info