Tuin

De kwekerij is gestopt. In de tuin worden in 2023 en 2024 negen huizen gebouwd.

De website wordt binnenkort aangepast.

Nog even hoe het was:
  

In de herfst van 1986 is de basisstructuur van de tuin aangelegd, hagen en bomen zijn geplant. In de jaren daarna zijn de borders en tuinen erbij gekomen. Nog steeds zijn we aan het veranderen en aanvullen. Essentieel in het ontwerp is een strakke basisstructuur van hagen, paden en gazons, een soort stille logica, waarbinnen de beplanting kan excelleren. In het overzicht van een aantal tuinontwerpen gaan we nader in op de kenmerken van onze tuinontwerpen.


De eerste indruk moet er één zijn van rust en ritme. Binnen deze rust is ruimte voor uitbundigheid en frivoliteit. We houden van het groninger land en we zorgen ervoor dat in de tuin steeds het contact met het omringende land aanwezig is. Dit door de hagen op een bepaalde hoogte te houden, zodat men erover heen kan kijken. En verder proberen we het weidse maar toch rijk met groen omzoomde landschap van het Groninger Hogeland zijn weerklank te laten vinden in de tuin.   
(Klik hier voor foto's van de tuin.)  

(Klik hier voor structuur in de tuin.)  


Een centrale as van een veldesdoornhaag verdeelt het terrein in twee delen: het tuingedeelte en het kwekerijgedeelte. In deze delen zijn dwarshagen van haagbeuk toegepast die de tuin en kwekerij enigszins compartimenteren. In deze compartimenten zijn borders, moerbedden en specifieke tuinen gesitueerd.  Er zijn twee lange zichtlijnen: één vanuit het huis over het gazon en één over het pad in de kwekerij. Deze rechte zichtlijnen worden achter in de tuin doorsneden door een schuine lijn. In dit achterste deel is sprake van een lossere architectuur met schaduwtuinen. Langs de schuren, op de terrassen hebben we de zogenaamde pottenborders. Deze borders zijn volledig opgebouwd met planten in potten en containers. Doordat we regelmatig potten vervangen kunnen we het hele jaar door genieten van uitbundige bloei. 


(Klik hier voor foto's van de pottenborders.)


   

 

 

 

 

 Fotoreportage: winter op de kwekerij.

Fotoreportage: boeketten uit de tuin.